top of page

Perspektif: Naisu, separuh bersara, atas kehidupannya sebagai Malim Gunung Kinabalu

(ditulis oleh Kevin Loh dan di-bantu oleh Rachel Chee dan Lauren Peng).

 

Pasukan ‘Projek Malim Kinabalu’ memulakan perjalanan dari 17 hingga 20 Mei untuk bertemuduga dengan Malim Gunung Kinabalu, belajar mendalam mengenai latar belakang dan hidupan mereka. Dibawah adalah satu perbualan dengan bekas Malim, Naisu.

Limabelas minit yang lepas, di Taman sesak dengan pendaki dari seluruh dunia bersama-sama dengan Malim masing-masing. Tetapi selepas tengah pagi, kem Kinabalu menjadi sunyi. Jangkrik dan cicada itu yang buat kebanyakan bunyi bising. Victor, pemandu kami dan bekas Malim, membawa kami ke sebuah perkampungan di mana kebanyakan penduduknya adalah Malim Gunung Kinabalu: Kampung Tudangan, kira-kira 28 kilometer atau 45-minit memandu dari Taman. Victor tidak tahu di mana mereka tinggal sebenarnya, tetapi kami berharap untuk mendapat sedikit tuah.

 

Entah dari mana, Victor menyelar brek kereta dan menunjuk ke salah satu dari rumah-rumah. "Beliau pernah jadi Malim Gunung Kinabalu", Victor berkata dalam Bahasa ibundanya. Saya menjeguk keluar dari tingkap kereta yang bertentangan. Seorang lelaki yang kelihatan matang sedang melakukan kerja-kerja pertukangan kayu di bawah matahari, dengan sebuah keluarga yang duduk berhampiran. Kami memanggil lelaki itu ke kereta kami dan bertanya jika kita dapat temuduga beliau mengenai kehidupannya sebagai Malim Gunung. Beliau bersetuju. Beliau jalan balik untuk berunding dengan keluarga, kemungkinan kliennya, dan balik ke kereta kami dengan serta-merta. Dia masuk ke kereta kami, berhimpit di belakang, membawa kami ke rumah sendiri beliau, kira-kira dua minit di jalan yang sama.

 

Sebaik sahaja kami sampai di rumahnya, kami mulai bertemuduga. Beliau lengkapi kami dengan kisah-kisah hidupnya yang lama sebagai Malim Gunung. Dari cara beliau bercerita ia  mencadangkan hatinya rindu untuk kembali ke mengisar setiap hari.

 

Naisu, 52 tahun, memulakan kerjaya sebagai Malim Gunung bila beliau berumur 28 tahun. Tetapi, beliau terpaksa berehat sebentar pada tahun 2016 kerana sebab-sebab kesihatan dan berharap untuk kembali sebaik sahaja kesihatan beliau pulih semula. Pada masa ini, beliau tanam-menanam sayur-sayuran, membela ikan dan pertukangan kayu untuk mencari pendapatan untuk keluarganya.

 

Beliau mempunyai enam anak dari mana dua lelaki adalah Malim Gunung dan seorang anak perempuan bekerja sebagai porter (membawa beg pendaki naik dan turun gunung).. Apabila ditanya jika isterinya merungut semasa beliau jauh diatas gunung, beliau menjawab bahawa isterinya berasa lebih bimbang terutamanya bila beliau tidak mesej kerap di mana beliau berada.

 

 

 

Apa kejayaan terbesar anda?

Terdapat banyak. Tetapi, kebangaan terbesar ialah apabila saya mampu membawa seorang lelaki yang lebih tinggi dan lebih berat daripada saya turun dari gunung dengan selamat.

Apakah satu pengajaran yang Naisu belajar sebagai Malim gunung?

Seorang pendaki boleh mengawal keseluruhannya dalam hidupnya sehari-hari. Tetapi, di atas gunung, pendaki tidak mempunyai kawalan dan mesti mendengar kata-kata Malim gunung. Inilah satu pengajaran 'Merendah diri'.

Apakah kualiti baik yang Malim Gunung mesti mempunyai?

Tanggungjawab dan disiplin yang baik. Malim Gunung yang baik bertanggungjawab ke atas keselamatan pendakinya naik dan turun dari gunung, sesiapa sahaja (Malim gunung bertugas berdasarkan peruntukan Jadual).

 

Adakah apa-apa perbezaan antara Malim Gunung lelaki dan perempuan? Boleh pendaki memilih salah satu daripada yang lain?

Tiada bezanya kerana mereka semua menjalani latihan dan ujian yang sama. Pejalan kaki tidak boleh memilih pemandu Gunung mereka sebagai panduan akan diperuntukkan kepada aktiviti mengikut jadual tugas mereka.

 

Bagaimana reaksi pendaki apabila Naisu memberitahu mereka bahawa mereka tidak boleh mendaki ke puncak disebabkan oleh keadaan cuaca?

Mereka rasa lebih kecewa dari marah selepas mereka memahami sebab-sebab tidak boleh mendaki ke puncak.

 

Apa yang telah jadi kepada kesihatan Naisu selepas 16 tahun mendaki gunung?

Ketika aku membawa pendaki naik gunung, saya hanya boleh makan apabila pendaki berhenti untuk makan makanan mereka. Jika pendaki tidak berhenti untuk makanan mereka jadi saya tidak dapat berhenti makan. Jika saya lakukan, mereka akan mengadu bahawa saya tidak melakukan pekerjaan yang baik. Jadi, selepas beberapa ketika, saya mendapat gastritis (keradangan dinding perut). Ditambah dengan kekurangan rehat, tahap kesihatan saya terjejas dan doktor mengarahkan saya untuk berhenti kerja saya sehingga kesihatan saya bertambah baik.

 

Apakah perbezaan di antara panduan pada tahun 2000 dan 2016?

Perbezaan terbesar adalah trek pergunungan telah berubah. Sebelum ini lebih mudah. Kini, trek lebih panjang dan curam. Inilah sebabnya lebih banyak tangga yang dibina. Tangga adalah tidak baik untuk lutut, terutamanya ketika pendakian turun gunung.

 

Apakah jenis pendaki yang Naisu temui?

Bermacam- macam. Ada yang 'malas' bererti mereka akan sentiasa mencari alasan untuk berhenti samada untuk mengambil gambar atau berjalan secara perlahan-lahan yang akan memperlahankan kumpulan mereka dan tak kenal erti disiplin masa. Ada yang 'bising' (cakap dengan kuat), dan beberapa terlalu percaya diri, yang cenderung untuk bersiar-siar sekitar mereka sendiri dan tidak mendengar panduan mereka.

 

Apa yang Naisu rindu sekali sekarang?

Saya rindu mendaki Gunung Kinabalu.

 

Berapa kali sudah Naisu mendaki?

Lebih daripada 1000 kali. Tetapi, saya tidak pernah mengambil bahagian dalam pertandingan mendaki ‘Cimbathon’.

 

Apa Malim gunung lakukan apabila mereka sampai ke pondok rehat Pana Laban?

Kami masak makan malam kami dengan nasi, Maggi Mee dan sayur-sayuran yang kita beli dari kaki gunung. Kami tidur jam 8:00 malam di sebuah bilik untuk semua Malim gunung. Kami bangun jam 1.30 pagi keesokan harinya untuk mula mendaki semula.

Adakah 'peraturan' atau 'takhayul' yang perlu kami  tahu atau bersedia sebelum mendaki?

Naisu: Percaya atau tidak, ada roh Gunung. Jadi, kita mestilah menghormati dengan ucapan dan tindakan kami ketika pendakian. Saya pernah menyaksi dengan mata saya sendiri beberapa detik-detik  masa yang seram dan menakutkan.

Bila Naisu kembali untuk meneruskan kerja pertukangan kayu, saya berpatah balik ke rumah beliau. Beliau boleh kekal bersara, tetapi adalah jelas dari perbualan kami, beliau mendapati semangat sepenuhnya dalam tugas-tugas yang lama. Hari pendakian? Jauh dari tamat.

bottom of page